Monday, January 3, 2011

castad puding..copy jer..

Custard cream pudding

Custardcream
Puding ni manis sikit. Sape-sape yg tak suka manis boleh kurangkan sikit gula

Created on : 16-01-2008



20Share


Bahan-bahan ( 5 biji (8cm x 3 cm) )

  • 2 biji telur
  • 80g gula
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 240ml susu cair/susu segar
  • 100ml whipping cream
  • sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Masukkan telur,tepung kastad dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga semua sebati atau gula larut.
  2. Panaskan susu sehingga hampir mendidih tp jangan sampai mendidih. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi dan kacau.
  3. Masukkan pula whipping cream dan esen vanila. Kacau sehingga semuanya sebati.
  4. Tapiskan adunan tadi dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
  5. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180C. Guna kaedah waterbath(letak bekas puding dlm loyang/oven plate yg ada air. Air yg dimasukkan ke dlm oven plate tu biar kedalamannya lebih kurang 1cm) untuk bakar puding ni. Atau boleh juga dikukus.

No comments:

Post a Comment