PUDING JAGUNG
Bahan-bahannya;
- Tepung Kastard 1 cawan
- Air Masak 5 cawan
- Susu Cair (Optional) 1 tin
- Jagung Dalam Tin (Jenis Krim) 1 cawan
- Gula Pasir ½ cawan
- Garam 1 sudu kecil
Cara Membuatnya;
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk atau kuali.
- Kacau bahan sehingga rata dan tidak berketul-ketul.
- Siapkan dapur dan masak dengan api sederhana.
- Sentiasa kacau hingga adunan menjadi likat dan berkilat.
- Proses memasak memakan masa dari 30 hingga 60 minit bergantung kepada tahap kekuatan api. Saya sarankan gunakan api sederhana besar pada permulaan tetapi jika dah hampir likat, bolehlah kecilkan api.
- INGAT, anda harus sentiasa mengacau adunan untuk memastikan tidak berketul dan hangus!
- Setelah likat dan berkilat, tuangkan adunan ke dalam mangkuk atau bekas.
- Biar ia sejuk dalam suhu bilik atau kalau tak sabar sangat, sila rendam bekas kedalam air. Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!
- Setelah itu masukkan ke peti sejuk.
KUAH BUAH-BUAHAN (Kuah Cocktail)
Bahan-bahannya;
- Buah-Buahan Dalam Tin / Cocktail Fruit 1 tin
- Susu Cair 1 tin
- Gula Pasir 4 sudu besar
- Garam ½ sudu kecil
- Tepung Jagung (Optional) 1 sudu besar
- Air Masak ikut kesesuaian
Cara Membuatnya;
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kecil.
- Bila dah mendidih, sila tutup api dan sejukkan.
- Jika anda dapati kuah terlalu pekat, sila tambahkan air masak mengikut kesesuaian yang anda perlukan.
- Jika anda merasakan kurang manis, sila tambah gula pasir atau gunakan SUSU/KRIMER PEKAT MANIS.
- Setelah selesai memasak, sila sejukkan kuah dengan suhu bilik.
- Apabila kuah telah bersuhu normal, masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment